Consulten tijdens de Corona-periode

Wij volgen de landelijke adviezen. Daarnaast nemen wij extra hygiene-maatregelen. Gelieve een mondkapje mee te nemen (voor tijdens het lichamelijk onderzoek) en meteen na binnenkomst in de hal de handen te wassen in de WC (2de deur links).

Mensen met klachten die zouden kunnen wijzen op Coronabesmetting, of in contact zijn geweest daarmee, mogen niet in het gezondheidscentrum komen. Dit geldt ook voor mensen die de afgelopen 2 weken hebben gereisd in een risicogebied. Dan wordt u verzocht de afspraak (kosteloos) te annuleren.

Klachten van corona-infectie kunnen zijn: koorts (boven 38 graden), hoesten, keelpijn, benauwdheid, kortademigheid, niezen, loopneus, verstopte neus, smaak/reukverlies, diarree, spierpijn, algehele malaise en extreme vermoeidheid. Er is een (waarschijnlijk uiterst kleine) kans dat mensen het gezondheidscentrum bezoeken, waarbij pas later duidelijk wordt dat ze toch Corona onder de leden hadden. Het is dus theoretisch mogelijk dat u door medepatienten of door een van de medewerkers van het gezondheidscentrum wordt besmet. Dit geldt overigens ook voor andere locaties zoals een supermarkt.

Indien u wilt overleggen aarzel dan niet om het antwoordapparaat in te spreken (071 5130053) of een e-mail te sturen (praktijkog@live.nl of info@drvk.nl).

De praktijk in Amsterdam Holendrecht is medio 2020 definitief gesloten.

Orthopedische geneeskunde

Drs. Ronald van Kalmthout is sinds 1996 arts voor orthopedische geneeskunde. Hij is tevens voorzitter van de VAOG (Vereniging van Artsen voor Orthopedische Geneeskunde).

Een arts voor orthopedische geneeskunde is: een arts die gespecialiseerd is in klachten van het bewegingsapparaat en op niet operatieve wijze behandelt (niet te verwarren met de orthopedisch chirurg, ook wel "orthopeed" genoemd). De meesten hebben een achtergrond als huisarts.

Voor het stellen van een diagnose wordt, naast een gesprek over de klachten (de anamnese), gebruik gemaakt van een systematisch lichamelijk onderzoek, zonodig aangevuld met krachtmetingen en / of ECHOscopie. Er wordt uitleg gegeven over de diagnose en het te verwachten beloop; indien mogelijk en wenselijk wordt behandeld met oefeningen, leefregels, medicatie of lokale injecties; in het toedienen van lokale injecties is een arts voor orthopedische geneeskunde specifiek opgeleid en zeer ervaren (klik hier voor een toelichting op injectiebehandeling).

De methode van het uitvoeren van lichamelijk onderzoek en het toedienen van lokale injecties is afgeleid van het werk van de Engelse orthopedisch arts James Cyriax, en verder ontwikkeld in ons land door Nederlandse artsen.

Wat kan een reden zijn voor een consult orthopedische geneeskunde?
Een goede reden voor een consult is een pijnklacht van het bewegingsapparaat; dit kan bv. afkomstig zijn van een gewricht (kapsel- of bandirritatie), pees, peesschede, of slijmbeurs (zie ook Specifieke indicaties).

  • een second opinion bij klachten waar onvoldoende of geen verbetering in zit met de tot dan toegepaste behandeling (door huisarts, fysiotherapeut, manueel therapeut / manueel arts, orthopedisch chirurg, revalidatie-arts, etc.)
  • klachten die minimaal 6 weken duren zonder genezingstendens (de meeste klachten gaan vanzelf over binnen die termijn).
  • een in korte tijd (uren tot dagen) ontstane zeer heftige pijn in de schouder en arm: meestal komt dat door een acute slijmbeursontsteking van de schouder; dit is een spoed-indicatie.

░