Orthopedische geneeskunde

Drs. Ronald van Kalmthout is sinds 1996 arts voor orthopedische geneeskunde. Hij is tevens voorzitter van de VAOG (Vereniging van Artsen voor Orthopedische Geneeskunde).

Een arts voor orthopedische geneeskunde is: een arts die gespecialiseerd is in klachten van het bewegingsapparaat (niet te verwarren met de orthopedisch chirurg, die ook wel "orthopeed" wordt genoemd); het is een arts die op niet operatieve wijze behandelt. De meesten hebben een achtergrond als huisarts.

Er wordt een diagnose gesteld op grond van een gedegen gesprek over de klachten (anamnese) en een systematisch lichamelijk onderzoek, zonodig aangevuld met krachtmetingen en / of ECHOscopie. Er wordt zorgvuldig uitleg gegeven over de diagnose en indien mogelijk behandeld met oefeningen, leefregels, medicatie of lokale injecties; in het toedienen van lokale injecties is een arts voor orthopedische geneeskunde specifiek opgeleid en ervaren (klik hier voor een toelichting op injectiebehandeling).

De methode van het uitvoeren van lichamelijk onderzoek en het toedienen van lokale injecties is afgeleid van het werk van de Engelse orthopedisch arts James Cyriax, en verder ontwikkeld in ons land door Nederlandse artsen.

Wat kan een reden zijn voor een consult orthopedische geneeskunde?
Een goede reden voor een consult is een pijnklacht van het bewegingsapparaat; dit kan bv. afkomstig zijn van een gewricht (kapsel- of bandirritatie), pees, peesschede, of slijmbeurs (zie ook Specifieke indicaties).

  • een second opinion bij klachten waar onvoldoende of geen verbetering in zit met de tot dan toegepaste behandeling (door huisarts, fysiotherapeut, manueel therapeut / manueel arts, orthopedisch chirurg, revalidatie-arts, etc.)
  • klachten die minimaal 6 weken duren zonder genezingstendens (de meeste klachten gaan vanzelf over binnen die termijn).
  • een in korte tijd (uren tot dagen) ontstane zeer heftige pijn in de schouder en arm: meestal komt dat door een acute slijmbeursontsteking van de schouder; dit is een spoed-indicatie.

░