Consult inplannen

Indien u een afspraak wilt maken kunt u het antwoordapparaat inspreken (071 5130053) of een e-mail sturen (praktijkog@live.nl of info@drvk.nl). De secretaresse is doorgaans telefonisch bereikbaar op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend.

Wij volgen de landelijke adviezen i.v.m. Corona. Daarnaast nemen wij extra hygiene-maatregelen. Mensen met klachten die zouden kunnen wijzen op Coronabesmetting, of recent in contact zijn geweest daarmee, wordt verzocht de afspraak (kosteloos) te annuleren.

De praktijk in Amsterdam Holendrecht is in 2020 definitief gesloten.

Orthopedische geneeskunde

Drs. Ronald van Kalmthout is sinds 1996 arts voor orthopedische geneeskunde. Hij is tevens voorzitter van de VAOG (Vereniging van Artsen voor Orthopedische Geneeskunde). Voorheen was hij werkzaam als huisarts.

Een arts voor orthopedische geneeskunde is: een arts die gespecialiseerd is in klachten van het bewegingsapparaat en op niet operatieve wijze behandelt (niet te verwarren met de orthopedisch chirurg, ook wel "orthopeed" genoemd).

Voor het stellen van een diagnose wordt, naast een gesprek over de klachten (de anamnese), gebruik gemaakt van een systematisch lichamelijk onderzoek, zonodig aangevuld met krachtmetingen en / of ECHOscopie. Er wordt uitleg gegeven over de diagnose en het te verwachten beloop; indien mogelijk en wenselijk wordt behandeld met oefeningen, leefregels, medicatie of lokale injecties; in het toedienen van lokale injecties is een arts voor orthopedische geneeskunde specifiek opgeleid en zeer ervaren (klik hier voor een toelichting op behandeling met injectie).

De methode van het uitvoeren van lichamelijk onderzoek en het toedienen van lokale injecties is afgeleid van het werk van de Engelse orthopedisch arts James Cyriax, en verder ontwikkeld in ons land door Nederlandse artsen.

Wat kan een reden zijn voor een consult orthopedische geneeskunde?
Een goede reden voor een consult is een pijnklacht van het bewegingsapparaat; dit kan bv. afkomstig zijn van een gewricht (kapsel- of bandirritatie), pees, peesschede, of slijmbeurs (zie ook Specifieke indicaties).

  • een second opinion bij klachten waar onvoldoende of geen verbetering in zit met de tot dan toegepaste behandeling (door huisarts, fysiotherapeut, manueel therapeut / manueel arts, orthopedisch chirurg, revalidatie-arts, etc.)
  • klachten die minimaal 6 weken duren zonder genezingstendens (de meeste klachten verbeteren of gaan vanzelf over binnen die termijn).
  • een in korte tijd (uren tot enkele dagen) ontstane zeer heftige pijn in de schouder en/ of arm: meestal komt dat door een acute slijmbeursontsteking van de schouder; dit is een spoed-indicatie.

░